Özellikle kene ısırması sonucunda ortaya çıkan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı bir dönem Türkiye'de ölüm oranı yüksek olan bir hastalık olarak haberlerde sıklıkça yer aldı. İstanbul Aydın Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Özer Akgül 2002-2017 yıllarında 10 bin 562 kişinin bu hastalık nedeniyle hayatını kaybettiğini ölüm oranının ise %5 olduğunu belirtti.
Yanlış müdahaleye dikkat!
Bir dönem Türkiye'nin gündemini oldukça meşgul eden hastalık geçtiğimiz günlerde Sivas'ta meydana gelen olaylarla tekrar gündem oldu. Doktorların özellikle yanlış müdahale konusunda uyardığı hastalık konusunda dikkat edilmesi gereken hususları Dr. Akgül anlattı.
İlk kez Tokat ilinde görüldü.
Kene tutunmasında yapılması gerekenleri anlatan Özer Akgül, “KKKA’nın esas bulaştırıcısı Hyalomma marginatum adı verilen ve ülkemizde de bulunan bir kene türüdür. Hastalığın en sık görülen bulaş yolu bu virüsü taşıyan kenenin insanlara tutunmasıdır. Bununla birlikte virüsü taşıyan kene ile temas veya hasta hayvan/kişilerin kan, doku, vücut sıvıları ile korunmasız olarak temas sonucunda nadir de olsa bulaşma görülebilmektedir. Vücutta tutunmuş keneyi mümkün olan en kısa sürede ve keneye zarar vermeden çıkartmak bu virüsün bulaşmasını engelleyen en önemli yöntemlerdendir. Bunun için vücuda tutunan keneye çıplak elle dokunmadan; eldiven, bez ya da poşet ile çıkartmak ardından bölgeyi tentürdiyot, alkol gibi antiseptiklerle temizlemek gerekmektedir. Kene çıkartma işlemi yapılamıyorsa vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir” dedi.
15 yılda 10 bin 562 kişi hayatını kaybetti!
Hastalığa karşı güçlü bir aşının henüz olmadığını belirten Akgül, “Maalesef hastalığa karşı koruyan güçlü bir aşı ve tedavisinde kullanılacak bir ilaç bulunmamaktadır. Kırım Kongo olduğu belirlenen kişilerin tedavi temelini destekleyici tedaviler oluşturmaktadır. Ülkemiz yıllık Kırım Kongo olgu sayısının en fazla olduğu ülke konumundadır. T.C. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, ülkemizde 2002- 2017 yılları arasında 10 bin 562 Kırım Kongo vakası görülmüş 501 kişi bu hastalık nedeniyle hayata veda etmiştir. Ülkemizde KKKA ölüm oranı ise yaklaşık yüzde 5 olarak hesaplanmıştır” ifadelerini kullandı.
Etkin bir aşı için çalışmalar sürüyor.
Hastalığın durdurulması için aşı geliştirme çalışmalarının devam ettiğini belirten Dr. Özer Akgül, “Özellikle yaz aylarında kenelerin canlanması ile yüksek olgu sayıları görülmekte ve ölümlere neden olan bu virüse karşı etkin ve güvenilir bir aşı henüz üretilememiştir. Her ne kadar Bulgaristan ve Rusya gibi Doğu Avrupa ülkelerinde KKKA’ya karşı ölü bir aşı geliştirilmiş ve kullanılmış olsa da, şu anda insan kullanımı için yaygın olarak kullanılan güvenli ve etkili bir aşı yoktur. 2017 yılında içerisinde Türkiye’den araştırmacıların da bulunduğu İsveç merkezli KKKA aşı projesi bu konuda çalışmalarını sürdürmektedir. Ülkemizde KKKA ile mücadele için yerli aşı çalışmaları da devam etmektedir” ifadelerini kullandı.